18/7/24

ΥΔΡΕΥΣΗ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ!

 Με τα πολύ σοβαρά για τη ζωή μας θέματα της Ύδρευσης και Αποχέτευσης ασχολήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης 18 Ιουλίου.


Παρά τον μεγάλο θόρυβο της συζήτησης και τον (σκόπιμο;) αποπροσανατολισμό από ορισμένους η Παράταξη μας ασχολήθηκε με τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής.

Για άλλη μια φορά δεν επιτρέψαμε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες ευθύνες της Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για τα μεγάλα προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύση!

Η δημοτική αρχή έφερε δύο προτάσεις, ζήτησε την ψήφο μας και σχεδιάζει να καθίσει στο τραπέζι με την ΕΥΔΑΠ :

Α- για τον σχεδιασμό και την ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ της Αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη, ανατροπή του υφιστάμενου σχεδίου περί δημιουργίας μόνο της παράκτιας ζώνης και καθαρισμού των λυμάτων στον Βιολογικό Σταθμό της Μερέντας, αντίθετα να συμπεριλάβει το έργο όλη την περιοχή του Πόρτο Ράφτη με καθαρισμό των λυμάτων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας - Κορωπίου, πριν καταλήξουν (όσα δεν χρησιμοποιούνται ως ανακυκλωμένο νερό) στον αγωγό της Χαμολιάς.

Η δηλωμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να ζητηθεί το εν λόγω έργο ως αντισταθμιστικό όφελος της πόλης μας από την επιβάρυνση που προκύπτει, λόγω της ένταξης στο ΚΕΛ Παιανίας - Κορωπίου και άλλων περιοχών, όπως του δήμου Σαρωνικού.

Από την πλευρά μας αισθανόμαστε δικαιωμένοι, εφόσον επίμονα ζητούσαμε να προχωρήσει η Αποχέτευση σε όλο το Πόρτο Ράφτη εδώ και χρόνια!

Επί πλέον η στροφή της δημοτικής αρχής στο θέμα των Αντλιοστασίων, όπου παραδέχεται την λαθεμένη στάση της κατά την προηγούμενη θητεία της - όταν κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τον σχεδιασμό ορισμένων από αυτά, δεν εισακούσθηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του έργου -πηγαίνοντας πίσω για χρόνια την υλοποίηση του, μας δικαιώνει ως Λαϊκή Συσπείρωση, αφού σταθήκαμε ΜΟΝΟΙ ΕΜΕΙΣ στο πλευρό τους, ζητώντας τότε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε τέτοιου είδους διαμάχη!

Εξ άλλου για το θέμα της Αποχέτευσης έχουμε πάρει σαφή θέση στην προεκλογική Διακήρυξη μας στις εκλογές του Οκτώβρη 2023:

{--------Για το αποχετευτικό

Απαιτούμε ΤΩΡΑ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το αποχετευτικό στο Πόρτο Ράφτη με κάλυψη του συνόλου του οικιστικού ιστού  και την ολοκλήρωση του δικτύου στο Μαρκόπουλο.

Να δοθούν κίνητρα όπως δωρεάν σύνδεση των κατοίκων στο ήδη έτοιμο αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να συνδεθούν τα νοικοκυριά στην Μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Δήμου.----}

Παρά την θετική μας ψήφο στο θέμα αυτό είμαστε σε διακριτή απόσταση από τα όσα περιέχονται στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής!

Τόσο στην αποκάλυψη των ευθυνών για τα όσα έχουν γίνει, όσο και στην ίδια την περιγραφή του θέματος!

Περιουσιακά στοιχεία του δήμου και του λαού δεν πρέπει να περάσουν στα χέρια της Α.Ε. ΕΥΔΑΠ και των μετόχων της -όπου το 40% περίπου είναι Ιδιώτες (Νομικά Πρόσωπα 30 % και Φυσικά Πρόσωπα 8,5%)!

 Όταν έλθει η ώρα της πρότασης Σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ ας το σκεφτούν καλά και οι δύο πλευρές!

Β- Στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο θέμα του Δικτύου Ύδρευσης η δημοτική αρχή θέλει να δώσει λύση μέσω της ΕΥΔΑΠ, παραδίδοντας το υφιστάμενο δίκτυο με την υποχρέωση να γίνουν μεγάλα τεχνικά έργα για την αντικατάσταση του δικτύου και τον εκσυγχρονισμό του.

Ήδη από τον Ιούνη του 2022, όταν συζητήσαμε την Μελέτη Βιωσιμότητας των Δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, είχε φανεί η πλήρης αδυναμία του Δήμου σε Κεφάλαια, Τεχνικά Μέσα και Προσωπικό και η αναπόφευκτη δρομολόγηση λύσης εκχώρησης του δικτύου Ύδρευσης.

Η Παράταξη μας υπεύθυνα ανέδειξε και τότε, ότι εφόσον η Κεντρική Διοίκηση παρανόμως δεν αποδίδει  δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ποσά που βάσει των υφιστάμενων νόμων θα έπρεπε να χρηματοδοτεί τον Δήμο Μαρκοπούλου, και αφού με τους μνημονιακούς νόμους απαγορεύει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δένει τα χέρια και αφοπλίζει το όποιο δημοτικό έργο θα μπορούσε να γίνει προς όφελος του λαού.

Φυσικά η πλειονότητα των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων συναινούν με αυτή την πολιτική,παρά τις πλέον των 200 αρμοδιοτήτων που έχουν φορτωθεί, απαλλάσσοντας την Κεντρική Διοίκηση από σοβαρές ευθύνες!

Παράλληλα, η πελατειακή αντίληψη της δημοτικής αρχής δημιουργεί μια διαρκώς ογκούμενη επισφαλή οφειλή από απλήρωτους λογαριασμούς που κυμαίνονται από 500 έως και 350.000 ευρώ και ανέρχονται σήμερα περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ!

Το νερό που χάνεται από διαρροές (περίπου στο 40% της δημοτικής κατανάλωσης!) , το αχαρτογράφητο δίκτυο που διαρκώς τρυπάει και μας αφήνει χωρίς νερό ολόκληρες περιοχές, και η πανάκριβη χρέωση του νερού στην πλειοψηφία των συνεπών καταναλωτών ολοκληρώνουν την απαράδεκτη υφιστάμενη κατάσταση!

Εμείς, έγκαιρα και επίσημα, με την Προεκλογική μας Διακήρυξη έχουμε ζητήσει :

{----Για το δίκτυο Ύδρευσης

Το δίκτυο ύδρευσης μπορεί και πρέπει να παραμείνει στο δήμο. Να καλυφθούν τα κενά προσωπικού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί η σχετική υπηρεσία ύδρευσης στις ανάγκες συντήρησης. Να «τρέξει» η αντικατάσταση των 35 χλμ δικτύου από σίδερο, ώστε να εξασφαλίζεται καθαρό νερό για όλους. Να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό ελέγχου του δικτύου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές και απώλειες νερού.

Τα σχέδια παραχώρησης του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ –εφόσον προχωρήσουν, θα αξιολογηθούν σε σύνδεση με τη διατήρηση του χαρακτήρα της ως δημόσιου φορέα που αναγνωρίζει το Νερό ως κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη ΖΩΗ και όχι ως εμπόρευμα!---}

Αυτές είναι οι αιτίες που σήμερα υπάρχει κίνδυνος να πούμε “το νερό νεράκι”!

 Από την άλλη πλευρά η πολιτική της ΕΥΔΑΠ εντείνει την εμπορευματοποίηση του νερού και την αποσπασματική διαχείρισή του με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων κυρίως στον κλάδο του τουρισμού αλλά και στον κλάδο των τροφίμων.

 Αλλά και η Τοπική Διοίκηση αντιμετωπίζει το νερό όχι ως κοινωνικό αλλά ως ανταποδοτικό αγαθό!

 Η θετική μας ψήφος λοιπόν καθόλου δεν μας τοποθετεί στο ίδιο κάδρο με όσους συναινούν με τις δεσμευτικές οδηγίες της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης!

 Είναι ψήφος καταγγελίας της κυβέρνησης που χρηματοδοτεί βάσει προτεραιοτήτων που έχουν αφήσει την περιοχή μας στην υποανάπτυξη!

 Εμείς φέραμε ψήφισμα καταδίκης της συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης -όπου υπήρχαν, γιατί στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, ώστε να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη -και οι άλλοι εκώφευσαν!.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει έτσι την παράδοση υποδομών πολλών εκατομμυρίων, που χτίστηκαν  με τα χρήματα του ελληνικού λαού στους ιδιώτες.

 Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να έχουμε άφθονο, καθαρό και φθηνό νερό!



Περισσότερα »