28/11/19

Οι θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Νοεμβρη 2019


Κατά τις 2 συνεχόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ :

Α : Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα ζητήσαμε ενημέρωση :

-για την παιδικη χαρά Αθλητικού κέντρου Αυλακίου, πήραμε τη διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα (από 5 Δεκέμβρη) θα λειτουργήσει ανανεωμένη

-για το ΙΕΚ Μαρκοπούλου, όπου εκκρεμεί το θέμα ανεύρεσης χώρου προς ενοικίαση, ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα (με βάση τις προδιαγραφές που έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας, Δ/νση δια βίου Μάθησης) στην προκήρυξη διαγωνισμού μίσθωσης κατάλληλου κτιρίου

-για την κατάσταση στη δημοτική Φιλαρμονική.

Στα τακτικά θέματα, καταψηφίσαμε το 1ο θέμα περί της 4ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού 2019, με τη θέση ότι ο Προϋπολογισμός ειναι αντιλαϊκός.

Ψηφίσαμε «παρών» στα θέματα :

9-περί ορισμού αιρετού μέλους παρακολούθησης του έργου «Αποκατάσταση οδικού δικτύου», χωρίς προσωπική μομφή

12-περί καθορισμού αμοιβής Δικηγόρων για εκκρεμείς υποθέσεις, στη βάση και των υψηλών κονδυλίων που απαιτούνται, αλλά και της ανάγκης σύστασης Νομικής Υπηρεσίας του δήμου.

Β : στο θέμα του Ισολογισμού 2018, καταψηφίσαμε με την παρακάτω ολοκληρωμένη τοποθέτηση :

«Ο ισολογισμός είναι «μια ακτινογραφία της περιουσιακής κατάστασης» , προσδιορίζει αναλυτικα τα μεγέθη και την επιβληθείσα κοινωνική πολιτική προς τους εργαζομένους και το κοινό.
Με βαση την «Οικονομική Αρχή» της «επίτευξης του μεγίστου αποτελέσματος δια της ελαχίστης θυσίας» (κόπου, χρόνου, χρήματος), ο Ισολογισμος που εξεταζουμε ειναι αρνητικός.

Αλλά και ως προς την Aποτελεσματικότητα του, όπου «Aποτελεσματικότητα» είναι η σχέση μεταξύ διατεθέντων μέσων και επιτευχθέντος αποτελέσματος, υστερεί του επιθυμητού, αφού η προηγούμενη δημοτικη αρχη βαρυνεται με πολλες αμαρτιες , ως προς τη διεκδικηση για το λαό αναγκαιων πόρων αλλα και τη διαχειριση των οποιων πορων τελικα ειχε διαθεσιμους.

Ολα αυτά για να μπορεί να μάθει και το πλατύ κοινό, δηλαδή, οι άσχετοι με την Λογιστική και τα οικονομικά, τον κοινωνικό ρόλο και την προσφορά του Δημου ως οικονομικη μοναδα στην κοινωνία.

Ο Ισολογισμος 2018 του Δημου απεικονιζει ενα κοινωνικό προϊόν και ρόλο υποπολλαπλασιο των αναγκων της πολης μας.

Απεικονιζει υστερηση εργατικου και υπαλληλικου δυναμικου, λειπουν δαπανες για την ανοδο του επιπεδου μόρφωσης και επιμόρφωσης του προσωπικού, την οργάνωση και ανάπτυξη του προσωπικού, αλλά φυσικα και ως προς την πολιτική των αμοιβών, αφου αυτοι εχουν καθηλωθει λογω της γενικοτερης αντιλαϊκης πολιτικής.

Ο Ισολογισμός είναι κι ένας δείκτης κοινωνικών υπηρεσιών, στις οποίες ο δημος υπολειπεται αισθητα, αφου τις προσφέρει πλεον αποκλειστικα με την ατέρμονη οσο κι ακαρπη (ουσιαστικά) προσπαθεια εξασφαλισης χορηγών.

Οντας ενας ανακεφαλαιωτικός πίνακας των κυριοτέρων αριθμητικών δεδομένων, στην καλυτερη περιπτωση εχει χασει την εμπιστοσύνη του κοινού, ενω στη χειροτερη (οπως εμεις υποστηριζουμε) στρεφεται αντικειμενικα εναντιον του.

Το 2018 η δημοτική αρχή υιοθέτησε την πολιτική της "γενικευμένης φορομπηξίας", εγινε προσπάθεια για "οικονομική αυτοδυναμία" μέσω της επιβολής φόρων.

Στο σύνολο των εσόδων του δήμου, το 73% (των οργανικών) ή 56% των συνολικών (οργανικών & έκτακτων-ανόργανων) -συγκριτικά στο δημο πχ Αθηνας =65% (οχι οτι πρεπει κι αυτοι να καμαρωνουν !) προήλθε από παράβολα, τέλη και πρόστιμα.

Προτεραιότητα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι να μπει φραγμός στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της φοροληστείας.
Πρέπει τον δημότη και τον εργαζόμενο να τον νοιάζει η είσοδος των εργολάβων σε μια σειρά από λειτουργίες του δήμου, γιατί (θα) πληρώνει διπλά και τριπλά.
Είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για δραστική μείωση της φορολογίας.
Από το 2011, ο δήμος δίνει ολο και λιγότερα χρήματα για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και εισπράττει τα ίδια τέλη !
Ειναι αναγκη το επομενο διαστημα το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις προσωπικού, ωστε να καλυφθουν οι πραγματικές ανάγκες του δήμου.
Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του δήμου στην προσπάθεια τους να κρατήσουν την πόλη όρθια. Ενδεικτικά στο συνολο τους αριθμουν τα τελευταια χρονια :

2018 226 άτομα
2017 199 άτομα
2016 204 άτομα
2015 170 άτομα

H δύναμη του Δήμου μας είναι οι εργαζόμενοί του ! Ένας Δήμος για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται εργαζόμενους που δεν είναι αποξενωμένοι από την δουλειά τους, που έχουν αυτοπεποίθηση. 

H εκαστοτε δημοτικη Αρχη είναι ένα εργαλείο (καλο ή σκαρτο!)  στα χέρια τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί δημιουργοί και χρειάζεται να είμαστε συνεχώς δίπλα τους, να τους ενισχύουμε και να μην τους υποτιμούμε.

Τελος, ειναι πιστευω μας , και θα ηθελα να το μοιραστω αποψε μαζι σας, οτι αν δουλεύει κανεις με πάθος και αξιοπρέπεια μπορούν να παραχθούν τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι !»