22/12/20

Οι κυριότερες παρεμβάσεις μας στο ΔΣ της 16 Δεκεμβρίου 2020

 Στο θέμα 1 καταψηφίσαμε την προτεινόμενη Αναμόρφωση (8η) του τρέχοντος Προϋπολογισμού, λόγω της συνολικής μας αντίθεσης στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Από την πλευρά μας βάζουμε επιτακτικά τη μείωση των φόρων και τελών με κοινωνικοταξικά κριτήρια και αντίστοιχη αύξηση τους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνδέουμε τα απαραίτητα για το δήμο έργα με το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό και ζητάμε να καλύπτει αυτό τις ανάγκες του κοινωνικού δημοτικού έργου.

Στο θέμα 2 για τον καθορισμό τελών παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων καταψηφίσαμε το παρόν σχέδιο.

Δε μπορούν να μπουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, ο μικρός επαγγελματίας που έχει ένα περίπτερο με τον μεγάλο επιχειρηματία της παραλίας στο Αυλάκι.

Δεν είναι το ίδιο ένα βιβλιοπωλείο που θα εκθέσει βιβλία και σχολικά έξω από το μαγαζί του με τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ.

Στο θέμα 5 για την είσπραξη περιβαλλοντικού τέλους, επίσης το καταψηφίσαμε!

Έρχονται να φορτώσουν ένα ακόμα βάρος στη λαϊκή οικογένεια.

Αυτοί που ευθύνονται στην περιοχή μας για την μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος με μία σειρά από αυθαιρεσίες τελικά πληρώνουν λιγότερα τέλη από τον εργαζόμενο στον επισιτισμό, από τον εργαζόμενο του αεροδρομίου ή τον επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενο που είναι σε αναστολή. Είναι τουλάχιστον προκλητικό !

Στο θέμα 7 που αφορούσε την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση του 4ου 12θέσιου και βιοκλιματικού δημοτικού σχολείου ψηφίσαμε θετικά με τις εξής επισημάνσεις  και κριτήρια:

Η αναγκαιότητα του έργου είναι σαφής. Ως πότε πια θα έχουμε κοντέϊνερς αντί για αίθουσες ;

Η ψήφιση του εν λόγω θέματος απαντάει σε πολύχρονα αιτήματα (περισσότερο από μια δεκαετία!) της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας.

Η καταλληλότητα του σχετικού οικοπέδου (3,8 στρέμματα) σε συνθήκες όπου δύσκολα βρίσκονται πλέον στην περιοχή ελεύθερα και κατάλληλα οικόπεδα ή χώροι για σχολεία.

Η αγοραία αξία των 620.000 ευρώ έχει την έγκριση του από το Νόμο Πιστοποιημένου Εκτιμητή. Εξ άλλου, ποσό περίπου 500.000 ευρώ αναμένεται να επιστρέψει στα ταμεία του Δήμου, ΑΝ -σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, ενταχθεί το όλο σχέδιο στα έργα Τρίτση, όπου επιδοτείται ολόκληρη η ανέγερση, καθώς και έως 15% του προϋπολογισμού της ανέγερσης για την αγορά του οικοπέδου.

Επισημάναμε με έμφαση, πως άλλο πράγμα η αγορά του οικοπέδου κι άλλο η γρήγορη ανέγερση του Σχολείου, όπως η εμπειρία δείχνει γενικά στη χώρα μας, αλλά και σε όμορους δήμους (πχ Κορωπί) κατά το πρόσφατο παρελθόν. Χρειάζεται λοιπόν όλοι να επαγρυπνούμε και να παρακολουθήσουμε από κοντά την πορεία του έργου!

Σε θέματα που -με τα προτεινόμενα μέτρα -έστω σε ένα βαθμό, ανακουφίζονται οικονομικά κάποιες κοινωνικές ομάδες, ψηφίσαμε θετικά.