17/9/21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης για την 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Με τη βαρυσήμαντη πρόταση της Παράταξης μας να τιμηθεί από την πόλη μας ο Μίκης Θεοδωράκης –την οποία στηρίζει δια στόματος Δημάρχου και η δημοτική Αρχή, ξεκίνησε η διαδικασία την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021.

Το θέμα θα απασχολήσει την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ώστε να καθορισθεί η πρόταση προς ψήφιση στο δημοτικό Συμβούλιο σε ποιο δημόσιο χώρο, δρόμο, πλατεία ή κτίριο θα δοθεί το όνομα του.

Ο δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης Ανδρέας Συλλελόγλου στηρίζοντας την πρόταση ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει καταξιωθεί πλέον ως ένας από τους πνευματικούς ηγέτες της πατρίδας μας και αν ο δήμος τον τιμήσει έμπρακτα, κατ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά τιμάται ο ίδιος από αυτή του την πράξη!

Στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, έχοντας ζητήσει ενημέρωση για τρέχοντα θέματα πήραμε τις απαντήσεις από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, ότι οι αιτήσεις των παιδιών 2,5 έως 4 ετών για φοίτηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εξυπηρετήθηκαν στο σύνολό τους, ενώ για τα βρέφη 18 μηνών έως 2,5 ετών, οι αιτήσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν 35 και εξυπηρετήθηκαν οι 31, με τις υπόλοιπες 4 να είναι επιλαχούσες.

Επίσης σχετικά με τον αριθμό και τις ώρες απασχόλησης (άρα και την αμοιβή τους) των  σχολικών καθαριστριών πήραμε την απάντηση, ότι από τις 20 που απασχολούνται στο δήμο μας (για τις 20 σχολικές μονάδες) οι 16 καθαρίστριες είναι ΙΔΟΧ πλήρους απασχόλησης 6,5 ημερησίων ωρών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι 4 μόνιμες. Οι 16 καθαρίστριες με σχέση ΙΔΟΧ, καλύπτονται κατά 3 ώρες από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι υπόλοιπες 3,5 ώρες καλύπτονται μέσω του Δήμου, με την 254/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μαρκοπούλου. Επιπλέον έχουμε και 2 καθαρίστριες δημοτικούς υπαλλήλους, 1 για το Πόρτο-Ράφτη και 1 για το Μαρκόπουλο, οι οποίες εκ περιτροπής θα πηγαίνουν στις μεγάλες σχολικές μονάδες να βοηθούν την εκεί καθαρίστρια. 

Στην ερώτηση μας για τον νέο προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης του Λυκείου Πόρτο Ράφτη –εφόσον η προθεσμία για τέλος Αυγούστου 2021 δεν τηρήθηκε, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε, ότι το κτίριο θα παραδοθεί –μαζί με τη διαμόρφωση του δρόμου που τον συνδέει με τη λ.Πόρτο Ράφτη και τα συναφή έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έως το τέλος Νοεμβρίου τρέχοντος έτους.


Κατά τη συνεδρίαση που έγινε για μια ακόμα φορά με τηλεδιάσκεψη, με το αιτιολογικό ότι 10 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους δεν είναι εμβολιασμένοι, καταγγείλαμε τη σχετική εγκύκλιο Βορίδη και ζητήσαμε τη δια ζώσης πλέον λειτουργία των δημοτικών Συμβουλίων με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ) και τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτά -εκτός των εμβολιασμένων δημοτικών συμβούλων, και όσων έχουν πραγματοποιήσει rapid ή μοριακό τεστ –όπως ισχύει στην καθημερινή κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Τέλος αναδείξαμε το μεγάλο πρόβλημα της σημαντικής αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ που θα πλήξει το λαό. Τονίσαμε ιδιαίτερα, ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους έχουν ενταθεί ακόμα και στην περίοδο του καύσωνα και ζητήσαμε να πάρει θέση η δημοτική Αρχή. Θυμίσαμε δε , ότι η παράταξη μας σε άλλη συνεδρίαση και με σχετική αφορμή, είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που φέρνει η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και απαιτήσαμε να μη πληρώσει ο λαός τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που τη λυμαίνονται. 


Μαρκόπουλο 15 Σεπτεμβρίου 2021