ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στον απόηχο της έγκρισης από τη διοίκηση Πατούλη του νέου αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) - για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης - στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το δημοτικό Συμβούλιο στο δήμο μας.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε αναλυτικά για τις προτεραιότητες του αστικού σχεδιασμού υπέρ του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι για να παραπλανηθεί ο λαός παραποιούνται οι λέξεις :
«Οι "Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων"(ΟΕΔΑ), βλέπε ΟΕΔΑ Φυλής, βαφτίζονται "Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας", όπου θα "μπορεί να περιλαμβάνονται" μεταξύ άλλων και "χώροι αναψυχής προσβάσιμοι στο κοινό".
Οσο για τους χώρους υγειονομικής ταφής εν γένει αποβλήτων (ΧΥΤ), και όχι μόνο υπολειμμάτων ("ΧΥΤΥ"), παρά τους περί του αντιθέτου προφορικούς ισχυρισμούς οι προθέσεις τους δεν κρύβονται, αφού σαφώς ορίζεται: "Η χωροθέτηση των ΧΥΤ γίνεται κατά προτεραιότητα στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας".
Στην ίδια κατεύθυνση, το υφιστάμενο "Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης"(ΕΜΑΚ) βαφτίζεται "Πράσινο Εργοστάσιο", ενώ μόνο το 6,5% επί του εισερχόμενου φορτίου (300.000 τόνοι) θα ανακυκλώνεται ως ξηρά ανακυκλώσιμα υλικά. Το 16,5% είναι SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες, το 5,9% είναι εμπορεύσιμο κόμποστ και "συνολικό υπόλειμμα μικρότερο του 50%" στην καρκινογόνα - και όχι μόνο - μονάδα αποτέφρωσης. Αυτό είναι το "πράσινο"...
Παρατείνεται η λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής, με επόμενο ορόσημο το 2030, οπότε η ποσότητα των αποβλήτων που θα υφίστανται επεξεργασία και διάθεση στην ευρύτερη ΟΕΔΑ Φυλής θα ξεπερνά το 2030 τους 1.250.000 τόνους ανά έτος!
Βασικό αντικείμενο ενός ΠΕΣΔΑ αποτελεί και η διαχείριση της μεγάλης μάζας των βιομηχανικών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη. Όπως όμως το ΠΕΣΔΑ 2016 του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η Μελέτη του ΠΕΣΔΑ 2022 της ΝΔ αρνείται να θέσει οποιαδήποτε ουσιαστική - δεσμευτική υποχρέωση των παραγωγών τους για τη διαχείριση και ειδικότερα την επεξεργασία των αποβλήτων αυτών.
Κουβέντα για την ταμπακιέρα!
Στα δικά μας τώρα και στον αήθη καυγά που έστησαν -(αφρίζοντας κυριολεκτικά από λύσσα), με αφορμή τη διαχείριση των σκουπιδιών η δημοτική αρχή και επίδοξοι «σωτήρες» του τόπου, τα παραπάνω τόσο σοβαρά προβλήματα αποσιωπήθηκαν !
Από την πλευρά μας ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Ανδρέας Συλλελόγλου ανέδειξε μια σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και τους εργαζόμενους στο δήμο :
Σχολεία
Με βάση τις απαντήσεις που λάβαμε από τη δημοτική αρχή, στα σχολεία όλων των βαθμίδων παρουσιάζονται ορισμένες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, διαπιστώνεται όμως εφησυχασμός εν αναμονή της ..δεύτερης φουρνιάς αναπληρωτών εκπαιδευτικών…
Τις ανάγκες των σχολείων σε καθαρίστριες καλύπτουν 4 με σύμβαση αορίστου χρόνου (μόνιμες) και 16 ορισμένου χρόνου (με 10μηνες συμβάσεις), οι οποίες εγκρίθηκαν για 3ωρη εργασία, αλλά θα απασχολούνται 6,5 ώρες ημερησίως με ιδίους –δημοτικούς, πόρους.
Οι 4 σχολικοί τροχονόμοι που λείπουν αναμένεται να προσληφθούν από τις Διευθύνσεις των σχολείων -με το Δήμο απλά να συνυπογράφει το πρακτικό πρόσληψης.
Κοινωνική Υπηρεσία
Τονίσαμε την ανάγκη να προβλέψει η δημοτική αρχή πρόσθετη χρηματοδότηση (στα 10.000 ευρώ του προϋπολογισμού) , λόγω των αυξημένων αναγκών των ωφελούμενων οικογενειών σε τρόφιμα, θέρμανση κλπ.
Αυξημένες Ενεργειακές Ανάγκες
Θυμίσαμε στους παριστάμενους στη συνεδρίαση , ότι η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έχει διαφωνήσει και προειδοποιήσει στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής και επιμείναμε στην ανάγκη να ζητήσει ο Δήμος πρόσθετη χρηματοδότηση για τις συνολικές ανάγκες των κτιρίων και σχολείων που έχει στην ευθύνη του!
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα, ότι έχουν γίνει συναντήσεις των Δημάρχων με την ΚΕΔΕ ακριβώς για αυτό το ζήτημα και έχουν αποσταλεί στοιχεία με τις ανάγκες τόσο των δημοτικών κτιρίων όσο και των σχολείων.
Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και το Πράσινο
Επιμείναμε να εξασφαλίζονται στους εργαζομένους όλα τα αναγκαία μέσα ασφαλείας, καθώς και παροχή γάλακτος και ότι άλλο προβλέπεται για το βαρύ τους επάγγελμα.
Δικαστική διαμάχη με Ιντρακατ
Το δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε τέλος για την έγγραφη πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού που απέστειλε ο Εργολάβος με ημερομηνία πιθανής αποδοχής από το Δήμο την 30η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.
Στο θέμα αυτό –με δηλωμένη την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συμφωνήσει ώστε να απεμπλακεί από τη διαμάχη, καταγγείλαμε τις μεγάλες ευθύνες και το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους Ιδιώτες να μπαίνουν και να βγαίνουν με το έτσι θέλω στα δημόσια έργα και μάλιστα αζημίως, αφού μέχρι και την εγγυητική της Επιστολή 240.000 ευρώ θα πάρει πίσω η εταιρία!
Επί πλέον θα τους εξοφληθεί επί μέρους έργο 55.000 (συν ΦΠΑ)από την τσέπη των δημοτών..
Στο λαό της πόλης μένει η αγανάκτηση από τη ζημιά που προκαλεί η καθυστέρηση 5-6 ετών στο υποέργο των αντλιοστασίων !