27/6/24

Υποσχέσεις, αλλά όχι έργα και..κατόπιν εορτής!

 

( Από την «Εφ.Συν.» σε Ντράφι, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη και Ωρωπό)

Παραδοχή “άγνοιας κινδύνου” από την Δημοτική Αρχή στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας!

Συνενοχή και συγκάλυψη των μεγάλων ευθυνών από την ασκούμενη πολιτική για την εκρηκτική κατάσταση που ζούμε με τα σκουπίδια και κλαδέματα να έχουν πλημμυρίσει για άλλη μια φορά την πόλη μας!

Ως Παράταξη είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάρτιο, όταν συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024.

Είχαμε επισημάνει -μόνοι εμείς, ότι το ελλιπέστατο κονδύλι των 180.000 ευρώ για αποψιλώσεις και καθαρισμούς δημοσίων χώρων του 2023 είχε περικοπεί στο ήμισυ (93.000 ευρώ) για την φετινή χρονιά! Φυσικά, ούτε το 2023 είχε ολοκληρωθεί το απαιτούμενο έργο με αυτά τα χρήματα, χωρίς προσωπικό και μηχανήματα στη διάθεση του Δήμου, πολύ περισσότερο για φέτος, όταν ο Νομοθέτης επέβαλε στους ιδιώτες -υπό την απειλή μεγάλων προστίμων, τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, έως 30 Απριλίου και κατά παράταση έως 30 Μάη.

Μάλιστα, η ΓΓ του Δήμου ανέφερε, ότι από ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι έκοψαν και κατέβασαν ως κλάδεμα προς περισυλλογή ολόκληρα δασικά τετράγωνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περίοδο βροχών που θα ακολουθήσει -ως προς την σαθρότητα του εδάφουςλες και δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος, δασική υπηρεσία και δημοτική αρχή, που είναι υπόλογοι στον λαό!

Με προμετωπίδα την εξαντλητική εργασία των λίγων υπαλλήλων ζητούν την συμπάθεια , υπομονή και ανοχή μας! Έ όχι, πάει πολύ!

Από την πλευρά μας, βάζοντας ολοκληρωμένα τα προβλήματα στην καθαριότητα -και όχι μόνο στην αποκομιδή, καταγγείλαμε την δημοτική αρχή για την απουσία κάδων, τους άπλυτους και σπασμένους κάδους -όπου υπάρχουν, την πλήρη σχεδόν αδυναμία ανταπόκρισης πλέον σε αιτήματα κατοίκων για περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων, ζητήσαμε με έμφαση μια στοχευμένη πολιτική για τον περιορισμό των σκουπιδιών και τον διαχωρισμό τους στην πηγή!

Ο κ.Δήμαρχος πρόβαλε την πρωτοβουλία του για έκτακτη ενίσχυση των δήμων της περιοχής και την πρόσθετη επιχορήγηση του Δήμου με 40.000 ευρώ, σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό!

Από πλευρές της ..αντιπολίτευσης ακούστηκαν για άλλη μια φορά εκκλήσεις για ...χορηγίες ιδιωτών, ώστε να αποκτήσει ο δήμος απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ δεν έλειψαν οι παραινέσεις για ...συνεργασία όλων, ώστε να συνδράμουμε την δημοτική Αρχή!

Στο μεγάλο θέμα των σχολείων, των ελλείψεων τους και των προγραμματισμένων εργασιών για το επόμενο διάστημα -εν όψει και της νέας σχολικής περιόδου, η αναφορά της κ.Αντιδημάρχου ας καταγραφεί στα υπόψη από τους μαζικούς φορείς της εκπαίδευσης.. Πάντως, με όρκους πίστης στον καλό μας “ευεργέτη” και μέγα χορηγό ας μην περιμένουν οι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί την λύση των προβλημάτων!

Σταχυολογήσαμε από την ενημέρωση που έγινε, ότι ο διαγωνισμός για την ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου κηρύχθηκε άγονος, λόγω του ..χαμηλού Προϋπολογισμού (στα 7.3 εκατ,ευρώ) από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” όπου είναι ενταγμένο. Με τέτοιες και άλλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες είναι σίγουρο, ότι η ανέγερση νέων σχολείων θα τραβήξει σε χρόνο!

Για το σοβαρό πρόβλημα της Αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος αναζητά κονδύλι 190.000 ευρώ για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των Αντλιοστασίων, ώστε να προχωρήσει η νέα ανάθεση σε εργολάβο!

Δικαιώνεται διαχρονικά η Παράταξη μας, όταν -μόνοι εμείς σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης θητείας του κ.Αλλαγιάννη, είχαμε ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις των κατοίκων για ορισμένες περιπτώσεις αντλιοστασίων ...πάνω στο κύμα (!) , τους πιθανούς κινδύνους που αυτό εγκυμονούσε σε περίπτωση αστοχίας και την ανάγκη της απαραίτητης μετακίνησης -σύμφωνα και με τις υποδείξεις του σχεδιαστή του έργου! Όλοι οι άλλοι κραύγαζαν στους δημότες ότι δεν θέλουν την Αποχέτευση, όταν θίγονται τα συμφέροντα τους, κάτι που δεν εμπόδισε το Συμβούλιο της Επικρατείας να παγώσει το έργο με ασφαλιστικά μέτρα..

(Από την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας 3ου Διμήνου 2024)

Από την πλευρά μας ρωτήσαμε τον κ.Δήμαρχο για τον ρόλο της ΕΥΔΑΠ στο όλο έργο της Αποχέτευσης του Δήμου και λάβαμε την απάντηση, ότι εντός του Ιουλίου θα κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει σχέδιο παραχώρησης του Δικτύου Ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει και την Αποχέτευση.. Ίδωμεν!