5/7/20

Η σύσκεψη για τη διαχείριση των λυμάτων ανέδειξε το οξυμένο πρόβλημα των υποδομών στην περιοχή







Το οξυμένο πρόβλημα των υποδομών στη σύσκεψη για το ζήτημα της αποχέτευσης και της λειτουργίας του ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας. που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Μαρκόπουλου, Πόρτο Ράφτη και Σαρωνικού του ΚΚΕ το Σάββατο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Ράφτη, σε μία περιοχή που παρά τη μεγάλη οικιστική της ανάπτυξη των τελευταίων ετών και παρά το μεγάλο όγκο παραθεριστών που φιλοξενούνται τους θερινούς μήνες, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι επικρατεί συνολικά στην Ανατολική Αττική, σε μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο, βιομηχανικά πάρκα και ζώνες, εμπορικά πάρκα. Αλλά μια σειρά από υποδομές δεν υπήρχαν και συνεχίζουν να μην υπάρχουν, τρανό παράδειγμα τέτοιας υποδομής είναι η αποχέτευση.
Στη σύσκεψη μίλησε ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, γραμματέας της ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και ο Κωστής Παναγιώτου, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στέλεχος του ΚΚΕ.
Στις παρεμβάσεις τους τονίστηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αν θα μεταφερθούν τα λύματα από τον ένα δήμο στον άλλον, αλλά ότι σήμερα στο 2020 δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.
Αναδείχθηκαν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που δεν έχουν λύσει ολοκληρωμένα το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τονίστηκε το επικίνδυνο της άποψης που καλλιεργείται από διάφορες δημοτικές αρχές και παράγοντες ότι ο κάθε δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα λύματα μόνος του, λογική που ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε μία σειρά ομίλους που θα θελήσουν να κατασκευάσουν και να διαχειριστούν το αποχετευτικό δίκτυο, καθώς κανένας δήμος μόνος του δεν έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει και να διαχειριστεί ένα τέτοιο δίκτυο.
Επίσης επισημάνθηκε ότι αποτελεί σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί το ΚΕΛ Παιανίας Κορωπίου και το παραγόμενο επεξεργασμένο νερό από αυτό. Το νερό αυτό είναι «φιλέτο» για τους προς ιδιωτικοποίηση υδάτινους πόρους της Αττικής. Μάλιστα στην προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής να «χρυσώσουν» το χάπι διαμηνύουν ότι το νερό αυτό θα λύσει το πρόβλημα της άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων του κάμπου των Μεσογείων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ποιο κόστος για τον αγρότη θα γίνει κάτι τέτοιο. Η εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στη διαδικασία αυτή βάζει σε κίνδυνο τόσο την κατασκευή όσο και την λειτουργία και διαχείριση των ΚΕΛ.
Στη λογική του κόστους - οφέλους μπορεί μια σειρά προδιαγραφές να «ξεχαστούν» ενώ το παραγόμενο από την επεξεργασία νερό θα είναι πολύτιμο εμπόρευμα και όχι αγαθό για να ικανοποιήσει μία σειρά από ανάγκες.
Επισημάνθηκε ότι χρειάζεται να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού της περιοχής να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ολοκληρωμένο Δίκτυο αποχέτευσης για όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, χωρίς κανένα κόστος σύνδεσης και πάγιο τέλος για τους κατοίκους της περιοχής, ανεξάρτητα αν μία περιοχή είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης. Υπάρχει σήμερα όλη εκείνη η επιστημονική και τεχνολογική γνώση ώστε τέτοιου είδους έργα να μην έχουν αντίκτυπο σοβαρό στο περιβάλλον.
Στη συζήτηση έγιναν παρεμβάσεις από κατοίκους της περιοχής, το δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαρκοπούλου Αντρέα Συλλελόγλου, τη δημοτική σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαρωνικού Τάνια Γαλανοπούλου.
Στη συζήτηση παρέμβαση έγινε και από την Ειρήνη Καρρά μέλος της παρέμβασης πολιτών για το περιβάλλον στο Πόρτο Ράφτη.