30/7/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του εκλεγμένου δημοτικού Συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ανδρέα Συλλελόγλου



Οι δραματικά αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη επιβάλλουν επαγρύπνηση από όλους, λαϊκή κινητοποίηση και δυναμική διεκδίκηση από τους κατοίκους αυτού που δικαιωματικά τους ανήκει, την προστασία του περιβάλλοντος , της θάλασσας και του εισοδήματος της κάθε λαϊκής οικογένειας.

Η εμπλοκή με την Ιντρακατ στο υπό-έργο αρχικού προϋπολογισμού 4,8 εκ.ευρώ για την κατασκευή αντλιοστασίων, στα πλαίσια της επεξεργασίας λυμάτων της παράκτιας ζώνης της περιοχής μας συνολικού ύψους 29 εκ.ευρώ, οδηγεί σε διαμάχη που μπορεί να καθυστερήσει το όλο έργο για πολλά χρόνια.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, τόσο των δημοτικών αρχών της πόλης –παρούσας και προηγούμενων, όσο και των περιφερειακών αρχών, αντίστοιχα.

Με αφορμή το θέμα που έχει πρόσφατα προκύψει για τα λύματα του παράλιου μετώπου του δήμου Σαρωνικού και την τελική απόθεση τους στη Χαμολιά είχαμε ως παράταξη την ευκαιρία να αναπτύξουμε την άποψη μας στη λαϊκή Συνέλευση της 21 Ιούνη στο θέατρο Σάρας, όπου συνοπτικά εξηγήσαμε ότι για εμάς προτεραιότητα έχει η λύση του αποχετευτικού προβλήματος για ολόκληρη την Ανατολική Αττική , με βάση την ανεπτυγμένη επιστήμη και τεχνική και τις λύσεις που αυτή διαθέτει.

Η ΕΥΔΑΠ είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να λύνει υπεύθυνα τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, πρέπει λοιπόν να είμαστε όχι μόνο σε διαρκή επαφή μαζί της για τα δημοτικά μας αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και διεκδικητικά να στεκόμαστε απέναντι της και απέναντι στους πολιτικούς της προϊσταμένους –δηλαδή, την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στη συνέχεια την 4η Ιούλη πραγματοποιήσαμε ευρεία σύσκεψη στο Πόρτο Ράφτη με θέμα ακριβώς αυτό, την ανάγκη και την απαίτηση για λύση του σοβαρότατου και χρόνιου προβλήματος της Αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη, στο Μαρκόπουλο –όπου μόνο το 30% των εφικτών συνδέσεων με το υπάρχον δίκτυο έχει υλοποιηθεί , λόγω κυρίως οικονομικού κόστους, και ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής.

Σε μια σημαντική εξέλιξη το επόμενο διάστημα η ΕΥΔΑΠ γνωστοποιεί στο Δήμο την από 20 Ιούλη απάντηση που έστειλε σε τοπικό μαζικό φορέα (την Παρέμβαση πολιτών για την Κοινωνία και το Περιβάλλον) , όπου δηλώνει σαφώς τη διαθεσιμότητα της να προχωρήσει με μελέτες και οικονομικοτεχνικούς δικούς της πόρους στη μεταφορά λυμάτων από ολόκληρη την περιοχή του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με προϋπόθεση μια σχετική απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή το έβαλε ως 1ο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δ.σ. της 29 Ιούλη με σαφή σκοπό να ψηφιστεί θετικά και στη συνέχεια για μικροπολιτικούς λόγους ή πιέσεις που της ασκήθηκαν εισηγήθηκε την αναβολή του θέματος ! Σε ερώτηση μας μάλιστα για πότε ορίζεται η εκ νέου εισαγωγή του θέματος στο σώμα ο κ.Δήμαρχος ανακάλυψε δυσκολίες στην προοπτική αυτή, κίνδυνο για τη λειτουργία του Βιολογικού της Μερέντας και άλλα προσχήματα.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας για τη μεθόδευση, που μόνο ως εμπαιγμός ερμηνεύεται και βάζει φυτίλι στη συνολική λύση του αποχετευτικού στο Πόρτο Ράφτη.

Καλούμε το λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με δυναμικές πρωτοβουλίες! Εμείς θα είμαστε όπως πάντα συνεπείς στην πρώτη γραμμή του Αγώνα!

Άμεση αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους κατοίκους της περιοχής!
Δώστε λύση τώρα !

Μαρκόπουλο 30 Ιούλη 2020