2/8/20

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης




Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 29 Ιούλη 2020 φέραμε (στα προ ημερησίας διάταξης θέματα) προς συζήτηση :

Για τα σχολεία

Οι παρακάτω επισημάνσεις , με κοινοποίηση στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαρκοπούλου, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης :

1.Οι καθαρίστριες που απασχολούνται αυτή την στιγμή δεν επαρκούν για τη σωστή καθαριότητα των σχολείων που πρέπει να  γίνεται όχι μόνο στο τέλος του σχολικού ωραρίου αλλά και κατά την διάρκεια των μαθημάτων. 
Ειδικά στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς χρειάζεται μόνιμη καθαρίστρια γιατί τα παιδάκια έχουν ατυχήματα(στην τουαλέτα, εμετούς, κτλ). 
Τώρα και μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας περισσότερο από ποτέ πρέπει να προσληφθούν και άλλες καθαρίστριες μόνιμες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μια ανά σχολείο. 
2. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τον σωστό αερισμό των αιθουσών, καθαρισμό-απολύμανση τους, κλιματιστικών, αντισηπτικά, κτλ. Υπάρχουν σχολεία κοντέινερ τόσο σε Μαρκόπουλο, όσο και στο Πόρτο Ράφτη. Αποστάσεις μεταξύ των θρανίων. Μάσκες. 
3. Μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 
Σας θυμίζω την απόφαση της ένωσης γονέων για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στην θέση τους 7 Σεπτέμβρη.
4. Θερμομέτρηση και μαζικά τέστ στα σχολεία. Θα πρέπει να υπάρχει γιατρός-νοσοκόμος-ψυχολόγος είτε σε συνεργασία  με το ΚΥ, είτε με ευθύνη του κράτους με ειδική υγειονομική μονάδα.
5. Μελέτη πυροπροστασίας-πυρασφάλειας δεν υπάρχει-υπήρχε σε κανένα σχολείο. Από την πλευρά της κ.αντιδημάρχου ειπώθηκε τον Ιούνιο (σε γονείς) ότι το ζήτημα θα λυθεί από τον χορηγό κ. Μαρτίνη (??!!)
6. Για την αντισεισμική θωράκιση είναι άγνωστο αν έχει γίνει ποτέ έλεγχος. 
7.Ειδικά ανά σχολείο υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία τα έχει καταγράψει η ένωση , πχ στο 1ο δημοτικό Πόρτο Ράφτη υπάρχει εδώ και χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα με την τουαλέτα.

Για τους σχολικούς τροχονόμους

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή προσέλευση των μαθητών -από και προς αυτά, αμειβόμενοι με το "αστρονομικό" ποσό των 176 ευρώ το μήνα και χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος.

Εξαιτίας του απαράδεκτου αυτού αντεργατικού καθεστώτος δεν εντάχθηκαν στις αρχικές διατάξεις για επιδότηση για την περίοδο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας.

Ζητήσαμε να ενημερωθούμε αν πληρώθηκαν ήδη, ή αν έχει ληφθεί πρόνοια για να πληρωθούν για το διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2020.

Η δημοτική αρχή διαβεβαίωσε ότι μετά από κυβερνητική τροπολογία θα πληρωθούν για 2 μήνες