30/6/22

Οι παρεμβάσεις μας στο δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 29 Ιούνη 2022

 

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα : Αναδείξαμε μια σειρά προβλημάτων, με αιχμή τα θέματα ποιότητας ζωής, δημοκρατικών δικαιωμάτων και μέτρων πρόληψης από τις πυρκαγιές.

** οι διακοπές της ΔΕΗ στην περιοχή είναι σχεδόν καθημερινές, μια σειρά περιοχές είναι σκοτεινές λόγω βλαβών, η ακρίβεια στα τιμολόγια ρεύματος πλήττει το λαό. Ο Δήμος πρέπει να κινηθεί προς τη ΔΕΔΗΕ με παράσταση διαμαρτυρίας , ή άλλο πρόσφορο -για το σκοπό αυτό, μέσο.

**οι κάτοικοι, σε περιοχές όπου έχουν σκαφτεί και μπαζωθεί οι δρόμοι -στενάζουν μετά από μήνες ταλαιπωρίας, απαιτούν αποκατάσταση οδοστρώματος ΤΩΡΑ !

**στην  αναφορά του Δημάρχου για την προμήθεια μέσω leasing 7 νέων απορριμματοφόρων οχημάτων και στα πλεονεκτήματα που αυτή παρέχει στο δήμο (μηδενικά κόστη συντήρησης για 5 έτη) ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά τα «πλεονεκτήματα» ΔΕΝ είναι δωρεάν, αλλά εύλογα περιέχονται στο υψηλό κόστος που καταβάλει ο δήμος στα μηνιαία μισθώματα, αφού το χρηματοοικονομικό εργαλείο του leasing ενδείκνυται ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του κόστους αγοράς από ταμειακά διαθέσιμα του πελάτη..

**σε ερώτηση μας για αποψιλώσεις δημοσίων χέρσων χώρων με κεντρική χρηματοδότηση -όπως πέρυσι, ο κ.Δήμαρχος απάντησε ότι ο δήμος μας εξαιρέθηκε (μαζί με άλλους) εκ παραδρομής (!) από το φετινό πρόγραμμα και αναμένει σύντομα να λυθεί το πρόβλημα, οπότε και θα ακολουθήσει η εν λόγω δράση.

**ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου για το πρόβλημα των πολυκαιρισμένων (άρα μη εύχρηστων πλέον) πινακίδων δρόμων και πινακίδων που κρύβονται από βλάστηση και δυσχεραίνουν το έργο πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων κλπ και λάβαμε τη συνήθη απάντηση περί έλλειψης προσωπικού και της προσπάθειας που το υπάρχον προσωπικό καταβάλει..

**δηλώσαμε τη σθεναρή μας αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια να καταργηθεί το δικαίωμα της εκάστοτε αντιπολίτευσης να φέρνει θέματα προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση και ψήφιση στα δημοτικά Συμβούλια !   

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, για το 1ο θέμα, έγκριση σύνταξης και αποστολής στην ΕΥΔΑΠ ερωτηματολογίου για τα δίκτυα ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου, αφού δηλώσαμε τη θετική μας ψήφο επισημάναμε με έμφαση την πολιτική ευθύνη της δημοτικής Αρχής για τη δίχρονη καθυστέρηση, αφού το 2020 είχε έλθει αντίστοιχο θέμα προς συζήτηση και αυτή τελικά είχε αναβληθεί !

Σχετικά με το 9ο θέμα που αφορούσε τη νέα ΚΥΑ για την παιδική προστασία και την ανάγκη έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης στο Χαμόγελο του Παιδιού -που πλήττεται ευθέως από αυτή, εξηγήσαμε την αναγκαιότητα ολόπλευρης στήριξης και ανάδειξης του θέματος αυτού και προτείναμε το ακόλουθο ψήφισμα :

 

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Για την παιδική προστασία

Με αφορμή την ΚΥΑ για τροποποίηση των άρθρων 7 και 54 του ν. 4837/2021 που αφορά στους φορείς κοινωνικής προστασίας και τις αντιδράσεις του “χαμόγελου του παιδιού”:

 

1/ Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα μιας πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, που εντείνει τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση και τους αποκλεισμούς, που με την εξαθλίωση καταστρέφει το παρόν και το μέλλον σε όλο και περισσότερες οικογένειες.

2/ Η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, συρρικνώνει περαιτέρω τις ελάχιστες κρατικές δομές παιδικής προστασίας που μαστίζονται διαχρονικά από την έλλειψη χρηματοδότησης, την υπο-στελέχωση, την απουσία υποδομών, αποψιλώνει τις ήδη αποδεκατισμένες δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

3/ Πρόσφατα η Κυβέρνηση με την κοινή Υπουργική Απόφαση, αφήνει στο απυρόβλητο τις αιτίες που όλο και περισσότερα παιδιά μένουν απροστάτευτα, εκτίθενται σε διαρκή κίνδυνο, μένουν για μήνες, ακόμη και χρόνια εγκλωβισμένα στα δημόσια νοσοκομεία με «εισαγγελικές εντολές», αν και δεν νοσούν, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αποτελούν έτσι τουλάχιστον πρόκληση οι διακηρύξεις της για την παιδική προστασία, με το κλείσιμο κρατικών δομών στο όνομα της περιβόητης «αποϊδρυματοποίησης», όπου το κράτος αποποιούμενο κάθε ευθύνη, στην πραγματικότητα εγκαταλείπει και κακοποιεί χιλιάδες απροστάτευτα παιδιά, αφήνοντάς τα στο έλεός τους, «εξορθολογίζοντας το κόστος» για την προστασία τους. Πολύ περισσότερο που η εν λόγω νέα ΚΥΑ περιορίζεται κυρίως στις προδιαγραφές λειτουργίας των αντίστοιχων ιδιωτικών δομών!

4/ Με τη νέα ΚΥΑ ενισχύονται οι εύλογες ανησυχίες για τις βαθύτερες στοχεύσεις που υπηρετεί η κυβέρνηση αλλά και για το ποιοι είναι έτοιμοι να «αρπάξουν» ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, με το κράτος να παίζει τον ρόλο του «τροχονόμου» τέτοιων σχεδιασμών.

5/ Η θέσπιση προδιαγραφών για τις κτιριακές υποδομές, που διαφημίζει η κυβέρνηση, εντάσσεται σε μια πολιτική που παραδίδει περαιτέρω την παιδική προστασία στα χέρια των ΜΚΟ, των ιδιωτών, των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, χωρίς ουσιαστικό κρατικό έλεγχο.

6/ Στον αντίποδα όλων αυτών των μεθοδεύσεων βρίσκονται οι δίκαιες διεκδικήσεις για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Παιδικής Προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, όπου θα προκρίνονται οι εξωιδρυματικοί θεσμοί όπως η υιοθεσία και η αναδοχή, ενώ για τα παιδιά που δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό, θα υπάρχουν επαρκείς σε αριθμό κρατικές δομές παιδικής προστασίας, σύμφωνες με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το κατάλληλο, μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να φροντίζει για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, να ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές).

7/ Είναι αδιαπραγμάτευτη η κατάργηση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δράσης στον τομέα αυτό όπως και η κατάργηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής. Η γονική σχέση δεν μπορεί να επαγγελματοποιείται!

Με βάση τα παραπάνω, είμαστε σύμφωνοι με την κατάργηση της συγκεκριμένης ΚΥΑ μιας και το κλείσιμο έστω και αυτών των δομών που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή π.χ. Χαμόγελο του παιδιού, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στα ίδια τα παιδιά λόγω ανυπαρξίας άλλων κατάλληλων δομών για να τα στεγάσουν.

Μαρκόπουλο 29 Ιούνη 2022