23/6/22

Εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο Πολυχώρου Πόρτο Ράφτη

 , με θέμα: «Τα σχέδια παραχώρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης - Η θέση του ΚΚΕ» πραγματοποίησαν οι ΚΟ Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη του ΚΚΕ. 



Μίλησαν ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής και ο Ανδρέας Συλλελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Μαρκόπουλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην παρέμβασή του ο Β. Ρεμπάπης τόνισε: 

«Η περιοχή μας, η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μια περιοχή απέκτησε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων, μεγάλες οδικές αρτηρίες και άξονες, δεκάδες βιομηχανικές μονάδες και ζώνες, τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα εμπορικά πάρκα. Παράλληλα η περιοχή μας πολλαπλασίασε και συνεχίζει με δυναμικό τρόπο να αυξάνει τον πληθυσμό που έρχεται να ζήσει εδώ. Όλη αυτή η διαδικασία που προαναφέρθηκε ήταν άναρχη, δεν συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών για τη ζωή του λαού της περιοχής. 

Έτσι για παράδειγμα δίπλα στην Αττική Οδό βλέπεις περιοχές να έχουν επικίνδυνο και μη ασφαλές οδικό δίκτυο, να μην έχουν ασφαλή συχνή και καλή συγκοινωνιακή σύνδεση. Σε μια περιοχή που έχει τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις, ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις παραλίες. Σε μια περιοχή που έχει το αεροδρόμιο, ακόμα δεν έχει λυθεί το βασικό θέμα, να υπάρχει δίκτυο ύδρευσης που να παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό, να υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης για όλη την περιοχή. 

Και δεν είναι μόνο η περιοχή μας, εδώ στην Ανατολική Αττική στην ουσία ο κανόνας είναι η ύπαρξη βόθρων και όχι το ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο, ο κανόνας είναι η μη ύπαρξη δικτύου συλλογής των ομβρίων, ο κανόνας είναι να μην υπάρχουν σύγχρονα ασφαλή δίκτυα υδροδότησης για καθαρό πόσιμο νερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Μαρκοπούλου». 

Παράλληλα αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις και τη στάση των άλλων πολιτικών κομμάτων. Επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη, από την κυβέρνηση της ΝΔ, η ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ όλου του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής. Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά την ιδιωτικοποίηση και με την εκμετάλλευση όλων των υδάτινων πόρων, ταμιευτήρων, εγκαταστάσεων και δικτύων, που τροφοδοτούν με νερό τον πληθυσμό Αττικής. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να φανούν καθαρά οι εξελίξεις στην περιοχή του δήμου Μαρκοπούλου. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια. 

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αν. Συλλελόγλου σημείωσε ότι 

«η "Λαϊκή Συσπείρωση" τα προηγούμενα χρόνια έχει αρνηθεί την ψήφο της στα ετήσια Τεχνικά Προγράμματα η υλοποίηση των οποίων αδυνατούσε να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα. 

Σήμερα δικαιωνόμαστε, αφού οι ίδιοι που τα πρότειναν διαπιστώνουν παντελή αδυναμία χρηματοδότησης για τη συντήρηση των υφιστάμενων δικτύων και νέων επενδύσεων για την ολοκλήρωση των υποδομών (η δημοτική αρχή έχει στα χέρια της σχετική μελέτη). 

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και πιέζουν τώρα για τη λύση τους, βοούν για τις ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών, μαζί και της σημερινής, καθώς και των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που επέλεξαν και ταυτίστηκαν ή υποτάχθηκαν πρόθυμα στις κυρίαρχες πολιτικές, γιατί προωθούν την ιδιωτικοποίηση με όχημα τα ΣΔΙΤ, στο νερό, στην αποχέτευση, στα σκουπίδια και γιατί είναι με τους εργολάβους».

 Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ευθύνες των κομμάτων που εφάρμοσαν πιστά τις απαιτήσεις και τις πολιτικές των μονοπωλίων της χώρας μας και της ΕΕ, και δεν θεωρούν «επιλέξιμα» δημόσια έργα ζωτικής σημασίας για τον λαό, όταν δεν παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Επεσήμανε πως «συνυπεύθυνοι επίσης είναι και όσοι σήμερα - γνωστά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας το "κουστούμι του αγωνιστή" ωρύονται τάχα για μην ιδιωτικοποιηθεί το Νερό. 

Αυτοί ας αναζητήσουν ευθύνες πρώτα στο κόμμα τους, που ως κυβέρνηση προχώρησε τη νομοθεσία (νόμοι 4389/2016 και 4512/2018) και σχεδίασε τη μετατροπή μιας ακόμα επιχείρησης κοινής ωφελείας (της ΕΥΔΑΠ) σε ΑΕ, με στόχο τον τεμαχισμό και πώληση μέσω της υπαγωγής της στο λεγόμενο Υπερταμείο». 

Τόνισε πως «είναι φανερό πως ο δήμος αδυνατεί να διαχειριστεί τις παροχές Νερού - Ύδρευσης - Αποχέτευσης. Οι λύσεις που προκρίνονται, φανερά ή συγκαλυμμένα από τις υπόλοιπες πλευρές, καταλήγουν στην παράδοση των παραπάνω παροχών σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Τη μετατροπή δηλαδή κοινωνικών αγαθών σε πανάκριβα εμπορεύματα. 

Για μας είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα, με τα σημαντικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην τεχνολογία και την παραγωγικότητα, να χρειάζεται να μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη όλων μας για υπηρεσίες που μπορούμε να έχουμε δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές. 

Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη πως ό,τι και να κερδίσει με τους αγώνες του ο λαός, οριστική και τελεσίδικη λύση σ’ αυτά τα κορυφαία ζητήματα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να δοθεί. Το κεφάλαιο πάντα θα αμφισβητεί την όποια επιτυχία του λαϊκού κινήματος και θα πιέζει να την ακυρώσει. Οι οριστικές και τελεσίδικες λύσεις στα κοινωνικά ζητήματα που προαναφέραμε και προσδοκά ο λαός, προϋποθέτουν ένα άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που προτεραιότητά του δεν θα είναι τα κέρδη των πολυεθνικών, αλλά οι λαϊκές ανάγκες, που η ανάπτυξη της οικονομίας θα βασίζεται στον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό.

Με αυτή την έννοια στο δήμο μας, δεν στεκόμαστε αρνητικά ως προς τη μεταβίβαση των τομέων της Ύδρευσης και Αποχέτευσης των λυμάτων στην ΕΥΔΑΠ, επιφυλασσόμενοι ως προς τους όρους μεταβίβασης και τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα αναλάβει! 

Υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον του υπάρχοντος προσωπικού του δήμου, που εργάζεται στους τομείς Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις αναγκαίες επενδύσεις για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης που είναι πλέον επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, καθώς και την πρόβλεψη και τον σχεδιασμό της ένταξης του συνόλου του Πόρτο Ράφτη στην αποχέτευση και την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών με βάση την οικιστική ανάπτυξη της πόλης μακροπρόθεσμα!