24/4/24

Ο Δήμος αδυνατεί να χορηγεί πλέον Πολιτιστικούς φορείς!

 

Όλη η γύμνια του Δήμου, από την σκοπιά των λαϊκών αναγκών, φάνηκε άλλη μια φορά κατά την 13η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

- Η παράταξη μας επανέφερε την πρόταση για την δημιουργία Μητρώου Νομικών Υποθέσεων -με εντεταλμένο υπάλληλο να το συμπληρώνει και παρακολουθεί, καθώς είναι πολλές οι ανοικτές υποθέσεις που τρέχουν -όπως και τα αντίστοιχα νομικά έξοδα!

- Στο θέμα των Καλοκαιρινών Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων (Camps) ψηφίσαμε “Παρών”, αφού ΔΕΝ προβλέπεται η κοινωνική πλευρά στην τιμολογιακή πολιτική, με αποτέλεσμα οι γονείς να επιβαρύνονται -ακόμα κι αν είναι άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ή αμοίβονται με βασικούς μισθούς!

Εξάλλου, συνταχθήκαμε με την κριτική που άσκησαν οι Γονείς -δια της δια ζώσης παρέμβασης τους ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού ΠΡ, για μια σειρά προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στην περυσινή αντίστοιχη διοργάνωση !

Ακολούθησε η Ειδική 2η Συνεδρίαση Λογοδοσίας, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα που υποβάλαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση :

“Για εμάς, ο Δήμος είναι οι Άνθρωποι του.

Ωστόσο, οι αντεργατικοί νόμοι -με την επιβολή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, έχουν αλλάξει πλέον δραματικά την σύνθεση του εργατικού και υπαλληλικού δυναμικού του Δήμου, αφού οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μειοψηφία, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία.

Σε μια σειρά υπηρεσιών χρησιμοποιείται ο θεσμός των ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου -Ορισμένου χρόνου) για την απασχόληση προσωπικού, παρά την διαρκή ανάγκη των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν, και αυτό αφορά μια πλειάδα ειδικοτήτων, τόσο εργατικού και υπαλληλικού, όσο και επιστημονικού και τεχνικού περιεχομένου.

Ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της νηπιακής και παιδικής φροντίδας ελάχιστοι μόνιμοι υπάλληλοι υπηρετούν, ενώ σε μεγάλο βαθμό απασχολείται προσωπικό με 8μηνες ή άλλες, παρεμφερείς συμβάσεις.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τις υπηρεσίες του Δήμου σε οριακές καταστάσεις ελλείψεων προσωπικού , που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί έως και σε παράλυση τους, με ιδιαίτερα παραδείγματα προς αποφυγή την Τεχνική Υπηρεσία ή την Πολεοδομία.

Η δημοτική αρχή ακολουθεί την πεπατημένη σε αυτόν τον τομέα, προκηρύσσει θέσεις “προσωρινής” απασχόλησης -που σε μεγάλο (έως συντριπτικό) βαθμό αυτοχρηματοδοτούνται από τα έσοδα των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν, σε ποσοστό από 70 έως και 100%.

Έτσι, η Δημοτική Αρχή διευκολύνει την κυβέρνηση και δεν διεκδικεί τα ποσά που αυτοδίκαια αναλογούν στον δήμο Μαρκοπούλου.

Η πολιτική σας οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τομέων των δημοτικών υπηρεσιών, αδειάζει όλο και περισσότερο τον Δήμο από το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα και ποσότητα του παρεχόμενου δημοτικού έργου.

Κύριε Δήμαρχε,

Επειδή η έλλειψη μόνιμου προσωπικού -μαζί με την παράνομη παρακράτηση και μη απόδοση στον Δήμο Μαρκοπούλου μέρους των θεσμοθετημένων κρατικών πόρων - καταδικάζει το δημοτικό έργο στην ένδεια, κρατάει σε διαρκή εργασιακή ομηρία την πλειοψηφία πλέον των δημοτικών υπαλλήλων  και αφαιρεί από τους κατοίκους το απαραίτητο έργο :

-Ποιο είναι το Οργανόγραμμα των Εργαζομένων του Δήμου;

-Με βάση την σημερινή κατάσταση, πόσες και ποιες ελλείψεις προσωπικού διαπιστώνετε;

-Από τι είδους πόρους (κρατική χρηματοδότηση, ή ίδια έσοδα) καλύπτεται η τρέχουσα μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου;

-Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε, ώστε να αποδοθεί στον Δήμο Μαρκοπούλου στο 100% η θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση για το 2024, ενώ παράλληλα, πόσα είναι τα χρήματα που σωρευτικά χρωστάει η Κυβέρνηση στον λαό της πόλης μας και -αντίστοιχα, τι θα κάνετε ώστε αυτά να μας αποδοθούν, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες έργου στην πόλη μας;”

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, απλά περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την τεράστια έλλειψη προσωπικού -που εν μέρει μόνο καλύπτεται με το φιλότιμο υπαλλήλων, αλλά και τη διαρκή υποχρηματοδότηση, χωρίς ουσιαστικά να δίνουν απάντηση στις ερωτήσεις μας, πόσοι υπάλληλοι λείπουν από το Οργανόγραμμα του Δήμου και πόσα χρήματα χρωστάει η κεντρική Διοίκηση στον Δήμο Μαρκοπούλου!

Στα υπόλοιπα θέματα Λογοδοσίας :

- Η παράταξη της κ.Μπούρα με επιμονή ζήτησε την επιβολή προστίμων σε κατοίκους που δεν έχουν καθαρίσει εμπρόθεσμα το οικόπεδο τους , εν όψει της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μάη!

Ως λαγός της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με άλλες παρατάξεις που υπερθεμάτισαν, κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στις καταγγελίες του Πυροσβεστικού Σώματος για τις χιλιάδες ελλείψεις Πυροσβεστών!

Αντίστοιχα, η Δασική Υπηρεσία έχει επίσης αδειάσει από δασεργάτες, ενώ -πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, ήδη έχουμε πολλές φωτιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και έχουν φανεί τα προβλήματα στην αντιπυρική προστασία!

Από την πλευρά μας αναδείξαμε το σοβαρό πρόβλημα και τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν όλοι, όσοι εμπλέκονται από θέση εξουσίας, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος!

- Σε άλλο σχετικό θέμα αποκαλύφθηκε, ότι ο Δήμος αδυνατεί να χορηγεί πλέον Πολιτιστικούς φορείς, οχυρώνεται πίσω από την προαιρετικότητα της σχετικής δαπάνης και αρνείται να στηρίξει τον Πολιτισμό!

- Για τα θέματα οδικής ασφάλειας ακούσαμε την θλίψη των αρμοδίων και την αδυναμία εκτέλεσης οιουδήποτε έργου, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού!

- Στη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Ολυμπιακό Ακίνητο του Ιπποδρόμου θυμήσαμε σε όλους την Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του λαού και του Δήμου Μαρκοπούλου, ενώ ήδη ο δήμος έχει χάσει 700.000 ευρώ , λόγω μη είσπραξης Δημοτικών Τελών!