30/4/24

Η Κόκκινη Σημαία της Νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ!

 Σαν σήμερα, 30 Απρίλη του 1945!

Σε ανταπόκριση της επείγουσας -με αισθητή την αγωνία, έκκλησης του Τσώρτσιλ τον Ιανουάριο του 1945, η σοβιετική ηγεσία ανταποκρίθηκε αστραπιαία, ώστε να τηρηθεί εμπρόθεσμα η υπόσχεση του Στάλιν για άμεση συνδρομή των υποχωρούντων συμμαχικών στρατευμάτων!

Με μια πρωτοφανή και τεραστίων διαστάσεων επίθεση των σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε τον ισχυρότατο ακόμα Γερμανικό στρατό και εκμηδένισε κάθε διάθεση αντίστασης.

Σε ένα μέτωπο 1.200 χιλιομέτρων – από τη Βαλτική ως τα Καρπάθια – και με τη συμμετοχή 150 μεραρχιών, ο Κόκκινος Στρατός είχε απέναντι του έναν αξιόμαχο αντίπαλο στρατό 5,4 εκατ.στρατιωτών -με 2,4 εκατ.στρατιώτες σε εφεδρεία και με άφθονα ακόμα όπλα, αεροπλάνα, άρματα και πυροβολικό.

«Είναι ίσως η πιο μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής δύναμης που έχει δει ποτέ ο κόσμος» έγραφαν οι αγγλικές εφημερίδες και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι «ποτέ δεν έγινε στην πολεμική ιστορία μια τέτοια επίθεση».


Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σοβιετική επίθεση -παρά τις προβλέψεις για μακρόχρονη αντίσταση των Γερμανών, χρειάστηκαν περίπου 40 μέρες για να καταρρεύσουν όλα σχεδόν τα ουσιώδη στρατιωτικά εμπόδια που μπορούσε να προβάλει ο γερμανικός στρατός!

Με τεράστια ορμή οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού συνέκλιναν προς το Βερολίνο, σφίγγοντας όλο και περισσότερο την τανάλια γύρω από τον κάποτε αήττητο στρατό του Χίτλερ.

Με την Μάχη του Βερολίνου που άρχισε στις 16 Απριλίου του 1945 άρχισε να γράφεται με χρυσά γράμματα στην Ιστορία η ένδοξη Νίκη, έτσι ώστε σαν σήμερα να υψωθεί τελικά η Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ, ενώ το οριστικό τέλος του Β΄ΠΠ ήλθε με την άνευ όρων παράδοση των Γερμανών την 9η Μάη 1945 !