8/5/20

Για τη μόρφωση των παιδιών μας

Με μήνυμα-παρέμβαση στην Ένωση Γονέων Μαρκοπούλου η παράταξη μας τοποθετείται στο επίμαχο θέμα επαναλειτουργίας των σχολείων το επόμενο διάστημα, με βάση τη νέα κατάσταση και τις ειδικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε :

"Μαρκόπουλο 8 Μάη 2020
Αγαπητοί φίλοι
το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό σε όλους έχει δημιουργηθεί μία επικίνδυνη κατάσταση λόγω της επιδημίας του COVID-19.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζουμε να στεκόμαστε με υπευθυνότητα και να προσπαθούμε να συμβάλλουμε, μεταξύ άλλων, καταθέτοντας προτάσεις για μέτρα ελάφρυνσης του λαού, προκειμένου να μην πληρώσει ξανά τα βάρη της επερχόμενης κρίσης.
Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, την προηγούμενη εβδομάδα, για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους  εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κλπ.
Η Δημοτική αρχή διαβεβαιώνει , ότι για την παρούσα φάση έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα, με δεδομένο ότι το άμεσο πρόβλημα εντοπίζεται στα 2 Λύκεια της πόλης μας.
Είναι φανερό όμως, ότι τον Σεπτέμβρη ενώ η πανδημία δε θα έχει αντιμετωπιστεί -ανεξάρτητα σε τι φάση θα βρισκόμαστε τότε, ενώ τα παιδιά του λαού θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, σε ΟΛΑ τα σχολεία. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν αναπληρώνεται σε μόνιμη βάση από άλλα , βοηθητικά μέσα ! Η σχέση των μαθητών με τα σχολεία και τους δασκάλους τους δε μπορεί να διαρραγεί σε μόνιμη βάση!
Άμεσα μέτρα πρέπει λοιπόν να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
1. Για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται:
§                       Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Ότι τηρείται αυστηρά η αναλογία των πέντε (5) τετραγωνικών μέτρων για κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό ανά τάξη, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες των ειδικών. Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.α.). Ότι πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις. Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.
§                       Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
§                       Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων ενοικιάσεων κατάλληλων χώρων, χωρίς φυσικά καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση
§                       Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζεται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι, επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
§                       Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών. Αυτό σημαίνει ότι: Παρέχεται άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση κανονικής άδειας.
§                       Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους
§                       Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτιση τους με ευθύνη του κράτους.
2. Για τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε σοβαρά να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να σταματήσουν οι πειραματισμοί, οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων (διατύπωση και ζητούμενα) των πανελλαδικών. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να δώσει σαφείς οδηγίες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, τα μέλη της οποίας - με αίσθημα επιστημονικής, παιδαγωγικής και κοινωνικής ευθύνης - πρέπει να ακολουθήσουν.
Είναι αναγκαίο με άμεση νομοθετική παρέμβαση να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.
Απαιτείται να αρθούν οι περιορισμοί για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν.  Επίσης, να προβλεφθεί ότι αυτή η κατηγορία μαθητών εξετάζεται μόνο στο μάθημα που δεν δόθηκε εξέταση και όχι σε όλα εξαρχής. Χρειάζεται επίσης με κρατική παρέμβαση να δοθούν άδειες για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις εργαζόμενοι μαθητές ή για όσους το επιθυμούν, να έχουν το δικαίωμα ένταξης σε αυτή την εξεταστική μια σειρά εργαζόμενοι μαθητές (π.χ. των εσπερινών) οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις το καλοκαίρι λόγω της σεζόν.
3. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την τηλεκπαίδευση, αυστηρά όπου αυτή απαιτείται να συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει:
§                       Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.
§                       Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.
§                       Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
Με εκτίμηση
Ανδρέας Συλλελόγλου
Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Μαρκοπούλου"