12/5/20

Πρόταση για μη εγκατάσταση συστημάτων λήψης και εκπομπής εικόνας και ήχου στις σχολικές αίθουσες

η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήμου Μαρκοπούλου με αίτημα της προς τον κ.Δήμαρχο, κατέθεσε την παρακάτω πρόταση :
         
Λήψη απόφασης για τη μη εγκατάσταση συστημάτων λήψης και εκπομπής εικόνας και ήχου στις σχολικές αίθουσες.

    Η κυβέρνηση  αντί να εξασφαλίσει  τους αναγκαίους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, προχωρεί  σε διατάξεις που εκθέτουν σε πολλαπλούς κινδύνους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, σε άσχετο νομοσχέδιο, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας νομοθέτησαν την απαράδεκτη «on line» μετάδοση των μαθημάτων, με τοποθέτηση καμερών στις αίθουσες, μετατρέποντας την μαθησιακή διαδικασία σε τηλεοπτικό reality.
Το μέτρο βρίσκει αντίθετο το σύνολο της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.

Το μέτρο αυτό κρύβει αμέτρητους κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η είσοδος της κάμερας μέσα σε μια σχολική τάξη και η μαγνητοσκόπηση του μαθήματος αρχικά είναι αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική. Η ζωντανή διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσης παύει να υπάρχει, η εμπιστοσύνη, η αμεσότητα και η επικοινωνία οριοθετούνται όταν οι πρακτικές εκπαιδευτικού και μαθητών παρακολουθούνται από τρίτους. Μάλιστα η δια ζώσης εκπαίδευση αρχίζει να καθίσταται δευτερεύουσα και να παίρνει τη θέση της η εξ αποστάσεως που από παιδαγωγική άποψη δεν μπορεί να νοηθεί ως αυτόνομη εκπαιδευτική μέθοδος, αλλά ως βοηθητικό, τεχνικό εργαλείο.
Η παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιβαίνει μάλιστα σε κάθε δικαίωμα του εκπαιδευτικού και του μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Ανά πάσα στιγμή μια κουβέντα ή μια κίνηση μπορεί να δημοσιευτεί και να φτάσει σε χιλιάδες άσχετα μάτια και αυτιά.
Η τάξη δεν είναι ένα ψυχρό δωμάτιο. Είναι χώρος εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, φιλοξενεί όλη εκείνη τη δυναμική διαδικασία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που ορίζει ποιος/-α θα είσαι μετά, πώς διαχειρίζεσαι όσα προκύψουν στη ζωή. Και η κάμερα στην τάξη αυτό το κόβει μαχαίρι. Γιατί η ζωή πια στην τάξη είναι υπό παρακολούθηση με τον  μεγάλο αδελφό να  είναι πανταχού παρών . Και ο μαθητής και ο δάσκαλος καλούνται να είναι «συμμορφωμένοι», όπως ο εκάστοτε επόπτης ορίζει.
Την ευθύνη λειτουργίας των σχολικών μονάδων την έχουν οι Δήμοι και ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την εγκατάσταση καμερών στις σχολικές αίθουσες, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών και την μετατροπή της τάξης σε τηλεοπτικό reality. 
Το δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση 
Αποφασίζει
Να πραγματοποιήσει κάθε ενέργεια και θα αναλάβει δράσεις για να μην  εγκατασταθούν  συστήματα  λήψης και εκπομπής εικόνας και ήχου στις σχολικές αίθουσες.
12-5-2020