10/5/20

Για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου


Δελτίο Τύπου
Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2020 είναι γεγονός. Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.
Ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει κατά τη γνώμη μας την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα, που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς.
Ο δήμος μας βρίσκεται σε μια επικίνδυνη περιοχή και στην επικράτεια του υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ζούμε με το φόβο της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή και αρκετές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφών από πυρκαγιές στο δήμο μας.
Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την προστασία της ζωής των δημοτών μας και του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα για την προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο. Η δημοτική Αρχή μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για το θέμα δεν πρέπει να εφησυχάσει, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Προσοχή : μόνο ή κυρίως με εθελοντές και χορηγούς, δεν μπορεί να δοθεί αυτή η μάχη ! Το Πυροσβεστικό σώμα πρέπει να στηριχτεί πολύπλευρα, με πόρους, μέσα και προσωπικό, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ισχύουσες εδαφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της πόλης μας. Να μη ξεχνάμε τη μόνιμη απειλή από τα 93.000 (σήμερα) κυβικά μέτρα «πράσινων» απορριμμάτων (κλαδεμάτων κλπ, όχι οικιακών απορριμμάτων) στην παράνομη χωματερή!
10 Μάη 2020
Η Γραμματεία της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Μαρκοπούλου