4/11/23

Οι θέσεις μας στην 19η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Η παράταξη μας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει δια του δημοτικού της Συμβούλου Ανδρέα Συλλελόγλου τις θέσεις της στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά και στο περιθώριο της διαδικασίας την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Για την Πρόταση/Αίτηση διατήρησης της Κ.Δ.Ε.Μ. της πλειοψηφίας είχαμε έγκαιρα τοποθετηθεί με την Ανακοίνωση που έχουμε δημοσιεύσει για το θέμα. Κατά την συζήτηση, θυμίσαμε ότι εμείς είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά και είχαμε προειδοποιήσει το Σώμα –όταν αποφασίστηκε η δημιουργία Νομικών Προσώπων, για την μεταβίβαση σε αυτά μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών.  

Είχαμε προβλέψει ότι έχει ο καιρός γυρίσματα και θα ερχόταν κάποτε η ώρα που –αφού είχε πρώτα αποδυναμωθεί ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων του λαού με την αφαίρεση δυνατότητας ελέγχου σε ποικίλες τοπικές δράσεις, κάποιος θα τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια μας!

Έτσι τώρα η κυβέρνηση στο όνομα της Κυβερνησιμότητας και της Οικονομίας κλίμακας στις δημοτικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καταργεί στο τέλος του 2023 τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων. 

Ειρήσθω εν παρόδω, οι καταγγελίες και αποκαλύψεις για σκανδαλώδη διαχείριση των οικονομικών και της δικής μας «ΚΔΕΜ» δεν πάνε πολύ μακριά, έρχονται από την μόλις πρόσφατη ιστορία του δήμου. Και το μεγαλύτερο σκάνδαλο βέβαια –που οι περισσότεροι αποδέχονται και δεν αναφέρουν, οι ποικίλες σύγχρονες εργασιακές σχέσεις της ομηρίας, χωρίς βασικά δικαιώματα -με μπλοκάκια, ολιγόμηνες συμβάσεις (που χωρίς αιδώ ανανεώνονται σε κάποιες περιπτώσεις επανειλημμένα) και η αξιοποίηση φτηνού μεν, ανειδίκευτου δε προσωπικού από τις λίστες των Ανέργων!

Με το σκεπτικό ότι σήμερα η ΚΔΕΜ προσφέρει πολύτιμο έργο που –εδώ είναι το πρόβλημα, ο Δήμος ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ πλέον να διεκπεραιώσει, και άλλες παρατάξεις στήριξαν την πρόταση της πλειοψηφίας, ΥΠΕΡ της διατήρησης της.

Από την πλευρά μας αποκαλύψαμε ότι τα κίνητρα ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού έργου των δήμων –που εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή από το επίμαχο Νομοσχέδιο, είναι πολύ ισχυρά. 

Με πολιτικά κίνητρα λοιπόν θα εξεταστούν οι Αιτήσεις εξαίρεσης που θα υποβάλλουν έως 15 Νοεμβρίου οι δήμοι της χώρας μας.

Η θέση κάποιων (παράταξη κ.Δρίτσα) ότι είμαστε ΥΠΕΡ της διατήρησης της ΚΔΕΜ -ΧΩΡΙΣ να καταγγέλλουμε όμως το Νομοσχέδιο, αποδυναμώνει την θετική τους ψήφο !

Όπως και η θέση άλλων (παράταξη Αδάμου), ότι παρά την ομολογούμενη αδυναμία πλέον από πλευράς δήμου να συνεχίσει το έργο της ΚΔΕΜ αυτή πρέπει να καταργηθεί –αδιαφορώντας για τον κίνδυνο, τόσο απώλειας θέσεων εργασίας –ή έστω απασχόλησης, όσο και τον κίνδυνο απώλειας δημοτικού έργου, στηρίζει την αντιδραστική στροφή της Τοπικής Διοίκησης!

Εμείς σθεναρά τοποθετηθήκαμε ΥΠΕΡ της ΚΔΕΜ, καθώς -σε συνθήκες απαγόρευσης προσλήψεων και ελλιπούς χρηματοδότησης του δήμου, η επόμενη ημέρα από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων θα είναι χειρότερη για τον λαό!

Η παράταξη μας θύμισε εξ άλλου στο περιθώριο της Συνεδρίασης μια σειρά σοβαρών θεμάτων που αναμένονται οι απαντήσεις της Διοίκησης, όπως :

Α-Τα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας, με

-πρόβλημα λιμναζόντων υδάτων σε Γυμνάσιο ΠΡ και 1ο Δημοτικό ΠΡ

-την εξαγγελθείσα έναρξη αντισεισμικού ελέγχου σχολικών μονάδων

-την ανέγερση 4ου Δημ Μαρκοπούλου, και ειδικότερα πότε αναμένεται η Έναρξη εργασιών

-την ανακοίνωση περί υπογραφής σύμβασης Μελέτης για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού ΠΡ, όπου χρειάστηκε να γίνουν πολυετείς αγώνες για να κουνηθεί μπροστά η γραφειοκρατία και η απαιτούμενη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων!

Β- Σχετικά με το Δίκτυο Ύδρευσης,

-για το πρόγραμμα αντικατάστασης 35.000 μ Σωλήνων Ύδρευσης από Σίδερο σε νέο, ποιοτικό υλικό

-πότε θα προχωρήσει το Έργο και Αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση

Γ- Σχετικά με την οδική ασφάλεια,

-για την πορεία του έργου αστικής και αγροτικής οδοποιίας

-ειδικά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στη λεωφόρο ΠΡ, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν άλλα τραγικά δυστυχήματα

-ειδικότερα για τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα πρόληψης στο σημείο της λεωφόρου ΠΡ για την ασφαλή διάβαση προς το Λύκειο ΠΡ (με την εγκατάσταση πεζοφάναρου κλπ) !