Τα σχολεία σήμερα ανοίγουν με πολλά προβλήματα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τον λαό προβάλλοντας μία ειδυλλιακή εικόνα.
Πανελλαδικά -και κατ’ ομολογίαν της ίδιας της υφυπουργού Παιδείας, έγιναν τουλάχιστον 1.600 συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα που πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν έως και 28 μαθητές σε τμήματα, ενώ οι καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ οδηγούν μαθητές να αλλάζουν σχολείο.
Καταγγέλλουμε το γεγονός, ότι οι ανάγκες των μαθητών αντιμετωπίζονται ως κόστος, με αντιπαιδαγωγικές συνέπειες τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες οι οποίοι προβλέπεται να βρίσκονται σε ολιγομελή τμήματα!
Την τελευταία δεκαετία, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαμε 56.000 αποχωρήσεις Εκπαιδευτικών και οι 10 χιλιάδες διορισμοί δεν καλύπτουν τους αποχωρήσαντες.
Επιπλέον, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης, ενώ η ευθύνη έχει μετακυλιστεί στους Δήμους, τα σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με αιχμή εκεί όπου λειτουργούν σε Κοντέϊνερς!
Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμα και το μέτρο 2,1 τ.μ. ανά μαθητή, που αποτελεί το μέτρο ασφάλειας για πυρκαγιές και σεισμούς δεν τηρείται!
Η απόφαση για απόρριψη των ολιγομελών τμημάτων είναι μία βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας ενταγμένη στην κυβερνητική πολιτική του "εξορθολογισμού" που υπονομεύει με απόλυτο τρόπο την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων, που περιορίζει το δικαίωμα των μαθητριών και μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται και να μην μετακινούνται, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνει μια εξαιρετικά αρνητική πραγματικότητα για τα εργασιακά δικαιώματα πολλών εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε "παρεμβάσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ στα σχολεία", διευκρινίζοντας ότι αυτές οι "παρεμβάσεις" (αφού δηλωθούν φέτος σε...πλατφόρμα), με αρχή υλοποίησης το 2025 (!), θα αφορούν κυρίως σε αντικατάσταση παλιών τουαλετών, σε βελτίωση αύλιων χώρων και σε σοβαντίσματα.
Οι πιο καλοπροαίρετοι θα πουν "από το ολότελα..". Όμως η κατάσταση στα σχολικά κτίρια της χώρας δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε "μερεμέτια".
Πλέον πάνω από το 50% των σχολικών κτιρίων στη χώρα μας είναι κατασκευασμένα σχεδόν πριν από μισό αιώνα, με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 -ή όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, είναι παλιά, κακοσυντηρημένα και καταπονημένα!
Γίνεται κατανοητό ότι η ''αναβάθμιση'' της εκπαίδευσης δεν μπορεί να συμβαδίσει με την επικίνδυνη πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματόδοτησης.
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές να δυναμώσουν την οργάνωσή τους και τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και διευθύνσεων, για να διεκδικήσουν το σχολείο που τους αξίζει!
Σεπτέμβριος 2024,