24/10/19

Οι θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23 Οκτώβρη 2019



·    Κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκφράσαμε (μόνοι εμείς !) τη συμπαράσταση μας στον αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις αρχικά των εργαζομένων στην Καθαριότητα-Πράσινο-Ηλεκτροφωτισμό και στη συνέχεια όλων των υπαλλήλων ΟΤΑ.

Τονίσαμε ότι δεν πρόκειται για συντεχνιακό αγώνα , αφού αφορά άμεσα όλο το λαό!

Η επιχειρούμενη ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου δίνει «γην και ύδωρ» με νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ συνθλίβει τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την κερκόπορτα που ανοίγει για την ιδιωτικοποιηση των υπηρεσιών καθαριότητας, νέα δημοτικά και φορολογικά βάρη θα φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών.

·    Επαναφέραμε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση πιεστικών αναγκών στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα σε Μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα.

·   Ζητήσαμε ενημέρωση για την αξιοποίηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, σε ότι αφορά πρόγραμμα παρεμβάσεων στις Παιδικές χαρές του δήμου ύψους 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι τα κονδύλια δε θα χαθούν και θα αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

·  Ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία αποκομιδής και τακτοποίησης των διάσπαρτων χωματερών στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι εντός 10ημέρου η κατάσταση θα βελτιωθεί.

·     Τέλος με αφορμή τη φωτιά που αντιμετωπίσαμε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή της Χαμολιάς και του Κάστρου στο Πόρτο Ράφτη δηλώσαμε την ετοιμότητα της παράταξης , όπως έχουμε έμπρακτα αποδείξει και στο παρελθόν, να συνδράμει συγκροτημένα όπου χρειαστεί, στη βάση επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Κατά τη συζήτηση των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων έγινε παρέμβαση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Μαρκοπούλου με στόχο την απομόνωση τυχόν ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιδράσεων, με αφορμή σχετικές αναρτήσεις για τα τμήματα υποδοχής μαθητών (Ρομά ή Προσφύγων-Μεταναστών) στα σχολεία της πόλης, και μοιράστηκε σχετική Ανακοίνωση της Ένωσης.   

Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης :

Κατά τη συζήτηση του θέματος 1 : «Λήψη απόφασης για έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων Γ’ Τριμήνου,  έτους 2019» και τη συζήτηση που διεξήχθη σχετικά με τα μειωμένα έσοδα της περιόδου και τα αναγκαία «νόμιμα προς είσπραξη μέτρα» καταγγείλαμε τις άλλες παρατάξεις για την πολιτική που ακολουθούν και εκφράζεται και στην εισήγηση του θέματος, όπου

-δε γίνεται καν λόγος για την ανάγκη διεκδίκησης πόρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοτικού έργου
-δε γίνεται αναφορά σε κοινωνικά κριτήρια των οφειλετών σε λογαριασμούς νερού
-η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών γενικεύεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας, όπως παιδεία, πρόνοια κλπ

Από την πλευρά μας καταψηφίσαμε το θέμα κι αναδείξαμε την ανάγκη άλλης , φιλολαϊκής πολιτικής που δεν επικεντρώνει στα έσοδα , αλλά βάζει στο κάδρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες !

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων 5,6 : Λήψη απόφασης για ορισμό εκπροσώπου του Δήμου Μαρκοπούλου, με τον αναπληρωτή του για συμμετοχή στο σύνδεσμο με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (Σ.Β.Α.Π.)» και Λήψη απόφασης για εγκατάσταση πινακίδων οδικής σήμανσης με σκοπό τη χορήγηση έγκρισης άδειας εισόδου – εξόδου για εγκατάσταση καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) στη θέση Βαρδελόπορτα, σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου :
-εκφράσαμε τη διαφωνία μας, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση επ’αυτού, αλλά επί πλέον ο κίνδυνος παραπέρα υποβάθμισης της περιοχής είναι ορατός.
Κατά τη συζήτηση του θέματος 7 : Λήψη απόφασης για έγκριση τοποθέτησης εργοταξιακής σήμανσης – κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή κατασκευής των έργων για τα Αντλιοστασία & Οικίσκους α, α1 και β1, στα πλαίσια του έργου «Αντλιοστάσια ακαθάρτων Πόρτο Ράφτη» φαίνεται ότι η Περιφέρεια πατάει φρένο στη χωροθέτηση ορισμένων αντλιοστασίων και ζητάει επανεξέταση !

Κατά τη συζήτηση του θέματος 8 : Λήψη απόφασης για πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού μίσθωσης κτιρίου για τη στέγαση του Δημοσίου ΙΕΚ, στο Δήμο Μαρκοπούλου, μετά την κήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού ως άγονου, συναινέσαμε στο θέμα.



Κατά τη συζήτηση του θέματος  14 : «Λήψη απόφασης για συγκρότηση Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Δήμου Μαρκοπούλου» , με τη συναίνεση του Σώματος δηλώσαμε την υποψηφιότητα του δημοτικού μας Συμβούλου και λάβαμε 1 θέση αναπληρωματικού μέλους.

Κατά τη συζήτηση του θέματος  17 : Λήψη απόφασης για ανάκληση της υπ’αρ. 113/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά την παροχή δικαιώματος εξαγοράς τάφων τριετούς ταφής, συναινέσαμε λόγω υπερκορεσμού του δημοτικού Κοιμητηρίου και αναδείξαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί νεκροταφείο στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη για την αντιμετώπιση των αναγκών της πόλης μας.


Κατά τη συζήτηση του θέματος  18 : Λήψη απόφασης για αποδοχή συνεργασίας με τον σύλλογο με την επωνυμία «Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων»,συναινέσαμε στη θετική απόφαση της πλειοψηφίας με την παρατήρηση ο Δήμος να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στο έργο αυτό με ευαισθησία απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Μαρκόπουλο 23 Οκτώβρη 2019
Η Γραμματεία της Λαϊκής Συσπείρωσης