Με τις ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτό αργά το βράδυ της Τρίτης το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ως συνέχεια των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» Ι και ΙΙ, που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του τελευταίου νόμου της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα δημιουργεί τους κατάλληλους μηχανισμούς (υπερ-όργανα, κόμβοι παρακολούθησης των επιδόσεων προώθησης του αντιλαϊκού έργου κ.ά.) για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», όπως προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.
Το νομοσχέδιο καταψήφισε και κατήγγειλε το ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος, Χρήστο Κατσώτη να αναδεικνύει πως από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής. Σε αυτά οι παρατάξεις δημάρχου και περιφερειάρχη θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τους δίνονται και επιπλέον αρμοδιότητες (υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, διαγραφή χρεών κ.ά.), μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία.
Συμπληρωματικά σε αυτό, υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων, αφού προβλέπονται κυρίως τηλεσυνεδριάσεις, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις, με τον επικεφαλής παράταξης να μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα, που και αυτό για να συζητηθεί θα πρέπει να το δεχτεί η πλειοψηφία.
Καταργούνται τα ΝΠΔΔ, κοινωφελείς υπηρεσίες και οι σχολικές επιτροπές. Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των υπηρεσιών όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ενώ ενισχύονται οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι ανώνυμες εταιρείες, δείχνοντας και ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι τα ΝΠΔΔ αφορούν από τους παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, πολιτιστικούς οργανισμούς, μέχρι τα ΚΔΑΠ - ΑμεΑ, υπηρεσίες που μένουν «στον αέρα».
Οσο για τις κοινωφελείς υπηρεσίες μεταφέρονται αυτοδίκαια, όπως λέει το νομοσχέδιο, στον δήμο, όμως όχι και το προσωπικό, γιατί η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών συνοδεύεται με την ανάθεση του όλου έργου της συντήρησης των σχολικών κτιρίων και αναγκών στους διευθυντές, που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγούς, υλοποιώντας έτσι το σχετικό νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Παιδείας Κεραμέως.
Ακόμα, ως επιστέγασμα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία κόμβου παρακολούθησης για τη χάραξη πολιτικών και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων των ΟΤΑ με βάση την πολιτική του κόστους - οφέλους.
Επί της αρχής και επί του συνόλου καταψήφισαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η «Νίκη», η «Ελληνική Λύση» και η «Πλεύση Ελευθερίας». «Παρών» στο νομοσχέδιο δήλωσε το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες».