16/2/24

Ευχετήριο μήνυμα στο Σύλλογο Εργαζομένων στο δήμο Μαρκοπούλου

 

(Φωτογραφία από τις κινητοπoιήσεις του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, πηγή : 902.gr)

Μαρκόπουλο 16 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητοί φίλοι

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης σας για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για το 2024 σας απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό.

Καλή Χρονιά σε όλους , με υγεία και δύναμη!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σε Δήμους και Περιφέρειες, ενώ τα προβάλλουμε πλατιά με την πεποίθηση, ότι δεν πρόκειται απλά για συντεχνιακά αιτήματα, αλλά στην πλειοψηφία τους ενδιαφέρουν όλο τον λαό!

Χαιρετίζουμε επίσης τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων -σε Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που αποδοκιμάζουν σθεναρά την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως επίσης και τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τους μαθητές και τους γονείς τους, όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα που δίνουν αγώνα «απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να έχουν πτυχία με αξία και αύριο δουλειά με δικαιώματα».

Ο λαός ζει τις βαρειές συνέπειες από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με δραστικές περικοπές των δαπανών για το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, με την εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών για την ζωή -όπως το Νερό ή το ηλεκτρικό Ρεύμα και η θέρμανση, την φοροληστεία, την ακρίβεια -αλλά και αύξηση όλων των δαπανών που σχετίζονται με την λειτουργία των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Δήμων.

Με την ενίσχυση της πολιτικής της ανταποδοτικής λειτουργίας οι Περιφέρειες και οι δήμοι, ως κομμάτι του κεντρικού κράτους, αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι ΚΑΠ δεν συμβαδίζουν ούτε ακόμα με τις προβλέψεις του Νόμου 3852/2010 (ν.Καλλικράτη), έτσι, ενώ στους δήμους με βάση το νόμο θα έπρεπε να δοθούν φέτος 8,5 δις δίνονται μόλις 2,2 δις και αντίστοιχα στις περιφέρειες θα έπρεπε να δοθεί 1,5 δις και δίνεται 0,7 δις.

Έχουν ευθύνη όσοι συναινούν στην υλοποίηση των κεντρικών κατευθύνσεων για ένταση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας, για τα κατασχετήρια ακόμα και για οφειλές άνω των 50 ευρώ, για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των δήμων, για την απουσία υποδομών και ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, αφού η προστασία του λαού θεωρείται κόστος -με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα απαραίτητα έργα δεν είναι επιλέξιμα στα λεγόμενα αναπτυξιακά πακέτα.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζουμε διεκδικήσεις που αφορούν:

§ Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών, Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου.

§ Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτές.

§ Μείωση ανταποδοτικών τελών και φόρων. Κατάργηση του καταναγκαστικού πλαισίου της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, όπως ισχύει σήμερα σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. 

§ Κανένα περιουσιακό στοιχείο φτωχών, ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για όφειλες στους Δήμους. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας του Δημοτικού Συμβουλίου να απαλλάσσει ή να μειώνει χρέη οφειλετών με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

§ Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

§ Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.

§ Συνολικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών, της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων τεχνολογικών ατυχημάτων.

§ Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα.

§ Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου που έχει κατακερματίσει τις εργασιακές σχέσεις και του μνημονιακού πλαισίου που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Πλήρη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία των εργαζομένων στους δήμους.

§ Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου στη συγκρότηση, τις αρμοδιότητες των οργάνων της ΤΔ, που στόχο έχει την ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων.

Με τις καλύτερες ευχές μου,

Ανδρέας Συλλελόγλου -δημοτικός Σύμβουλος,

επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Μαρκοπούλου.