18/6/19

Για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

 Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ. έξω από το υπουργείο Παιδείας, καλούν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», ώστε να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί για την υποκρισία της κυβέρνησης που προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.
 Την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, έχουν ανακοινώσει επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Σωκράτης».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της (διαβάστε την ολόκληρη εδώ), η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει αυτή την υποκρισία και υπογραμμίζει πως «η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο που, όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό». Επίσης, ζητά συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας την ημέρα της κινητοποίησης και καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων «να απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές πλήρη ενημέρωση για τα κενά και τα προβλήματα και να διεκδικήσουν άμεσα την επίλυσή τους».
Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, η Ομοσπονδία διεκδικεί και απαιτεί:
  • Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Δομές για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Δημιουργία νέων σύγχρονες δομών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. Γενναία χρηματοδότηση για πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων, δέσμευση κατάλληλων χώρων.
  • 15 παιδιά ανά τμήμα.
  • Ολοκληρωμένη λειτουργία ολοήμερων με σίτιση (μαγειρεία, μάγειρες, τραπεζοκόμους), χώρους ξεκούρασης, κ.λπ.
  • Μαζικούς διορισμούς για μόνιμο παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας. Δωρεάν και Δημόσια η φοίτηση για όλα τα παιδιά.
  • Ενιαίο αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού, με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί.
Από την πλευρά της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» επισημαίνει μεταξύ άλλων (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ) πως «τις τελευταίες μέρες, με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, σε αρκετούς από τους 114 δήμους που μπήκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019-2020, εμφανίζεται οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών.

 Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειες τους δεν ξέρουν σε ποιο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και συνθήκες. Τα τεράστια προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι σ’ αυτούς τους δήμους δεν έχει χτιστεί ούτε ένα νέο Νηπιαγωγείο, δεν υπάρχει επαρκής κτιριακή υποδομή αλλά και ανάλογη γεωγραφική κατανομή για να στεγάσει σωστά τα παιδιά που γράφτηκαν. Τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα Νηπιαγωγεία εδώ και χρόνια (π.χ. εκατοντάδες Νηπιαγωγεία στεγάζονται ακόμα και σε ισόγεια πολυκατοικιών που προορίζονταν για καταστήματα!!)».
Στέκεται στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί συνέχεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ/ΕΚΕ), ενώ απαιτεί εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, της λειτουργίας και του προσωπικού, μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα και δεύτερος νηπιαγωγός σε τμήματα με 22 έως 25 παιδιά.
(αναδημοσίευση από 902.gr)